Hayatın İçinden - Dini Bilgiler
Pazar, 07 Mart 2010 11:05
Bilindiği üzere cuma günü mü'minlerin bayram günüdür. Böyle güzel ve sevimli günde elbette daha çok ibâdet halinde olunur, daha farklı dualar okunur,hayırlarda bulunulur. Resûl-i Ekrem Efendimiz cuma gününde farklı ibâdet ve hayırlar yapar, daha çok dualar okurdu.Okuduğu dualardan biri hadîs kitaplarında şöyle nakledilmektedir :
"id ilahe illâ ente yâ Hannân, yâ Mennân, yâ be-dia's-semâvâti ve'l-ardı, yâ Ze'l-celâli ve'l-ikrâm."
"Ey bütün varlıkların Halikı, başka bir ilâh yoktur, ancak sen varsın. Ey Hannân, ey Mennân, ey se-mâvât ve ardın bedii, ey celâl ve kerem sahibi... Günümüzü hayırlı, ibâdet ve dualarımızı kabul eyle."
Hazret-i Ebû Hüreyre'nin rivayetine göre Efendimiz, cuma namazı için caminin eşiğinden girerken de şu duayı okurdu:
"Allahümme'c'alni evcehe men teveccehe ileyhe ve akrebe men takarrabe ileyke ve efdale men seeleke ve ragıbe ileyke."
"Ey Allah'ım, beni, sana yönelenlerin en çok yöneleni, sana yaklaşanların en çok yaklaşanı ve senden isteyenlerin de, en fazla isteyeni ve en ümidlisi kıl."




